Єдина в Україні «Молодіжна поліцейська академія» Запорізька міліція займається вихованням дітей

Єдина в Україні «Молодіжна поліцейська академія»
Запорізька міліція займається вихованням дітей
 (опубліковано у газеті "Ваша Судьба" №36,вересень)

Біла сорочка, блакитна краватка та синього кольору кепка – форма члена Школи молодого правоохоронця. Діти з 12 років мають можливість вступити до суспільства захисників прав людини та отримати професійні навички задля миру та спокою поколінь.

Єдина в Україні Запорізька обласна молодіжна громадська організація «Молодіжна поліцейська академія» виникла 14 квітня 2009року. Ініціатором виступило ГУМВС України в Запорізькій області, в особі начальника Запорізького училища професійної підготовки працівників міліції, полковника міліції Назаренко Миколая Миколайовича, представників Запорізького національного університету в особі заступника декана факультету соціальної педагогіки и психології, кандидата педагогічних наук Турської Оксани Василівни.

Редакція особисто для вас побувала в ЗОМГО «Молодіжна поліцейська академія», котре знаходиться на базі Запорізького училища професійної підготовки працівників міліції, та дізналась – навіщо дітям віком від  12 років вступати до лави «міліціантів».

По-перше, головною метою діяльності громадської організації є розповсюдження та пропаганда правових знань серед членів «Молодіжної поліцейської академії» з ціллю сформувати у школяра розуміння правової культури, виховати у молоді переконання в неухильному дотриманні Конституції України та Законів України. По-друге, підвищити громадську  свідомість у дітей та почуття високої відповідальності перед суспільством і державою, набути дисциплінованості.

Основні напрямки роботи ЗОМГО «Молодіжної поліцейської академії» налічують наступні проекти.
Проекти
«Коли підліток переступив межу…» ресоціалізує (свідомо відновлюють засудженого в соціальному статусі; повертають його до самостійного загальноприйнятого соціально-нормативного життя в суспільстві, - прим.автора) підлітків – правопорушників та надає методичну підтримку педагогам та вихователям.
«Школа молодого правоохоронця» розповсюджує та пропагує правові знання серед членів ЗОМГО «Молодіжна поліцейська академія», та популяризує роботу працівників правоохоронних органів.
«Здорове покоління – здорова нація», допомагає молоді вибрати здоровий спосіб життя, та є профілактикою алкогольної, наркотичної та тютюнової залежності.
Проекти здійснюються за наступними програмами:
 «Разом ми…» так вчителя займаються профілактикою і корекцією агресивної поведінки у молоді.
Профілактики асоціальної поведінки, де школярі навчаються усвідомлювати відповідальність за власну поведінку, розвиток, самопізнання, саморегуляцію та здібність до планування своїх вчинків.
Профілактики правопорушень та злочинності, завдяки якій у вихованців формується правова культура, громадянська свідомість та почуття відповідальності перед суспільством і державою, законослухняність та дисциплінованість.
Профілактики насилля в сімї, завдячуючи котрій діти, які постраждали від насилля в сімї, отримують психологічну, юридичну та соціальну допомогу.
 «Хто знає минуле – той побудує майбутнє», знайомить учнів с національною культурою, духовністю українського народу.
Профілактики насилля в підлітковому середовищі, формує уявлення у дітей про перспективи життя без насилля та жорстокості; та діти-жертви насилля отримують соціально-психологічну, правову допомогу.

Мене тепло привітав начальник Запорізького училища професійної підготовки працівників міліції, голова ради Молодіжної поліцейської академії, полковник міліції Назаренко Миколай Миколайович.
-Миколаю Миколайовичу розкажіть як здійснюється робота Молодіжної поліцейської академії?
- По-перше, є Президія організації. По-друге, у кожній школі, з якою ми співпрацюємо створені осередки Молодіжної поліцейської академії, членами якої є учні шкіл, з виборчою головою. Голова і займається адміністративною діяльністю. При проведенні соціальних акцій, голова осередку з допомогою школярів виконують завдання, які ставляться президією МПА.
- Розкажіть детальніше про проекти?
-«Коли підліток переступив межу…» - один з проектів, де ми працюємо з дітьми Комишевахської загальноосвітньої школи соціальної реабілітації хлопчиків Запорізької області. Там знаходяться діти, які скоїли тяжкі злочини, але не наступив вік для притягнення до кримінальної відповідальності. Ми проводимо футбольні матчі між курсантами училища та вихованцями школи, залучаємо до історичного минулого краю, вивозили на острів Хортицю, хоча в цьому є деякі проблеми: супроводження, транспорт, але ми, як ініціатори, зробили все можливе, аби допомогти цім дітям. Хлопчаки добре поводяться і якщо їм кажуть, що приїде Миколай Миколайович та вас нікуди не повезе, вихованці реагують миттєво та намагаються поводитись гарніше. (полковник посміхається). Авжеж з ними проводяться робота з залученням психологів, педагогів, волонтерів, які проводять навчально-розважальні ігри «Я відповідаю…», «Я та суспільство», «Що таке відповідальність», «Розвиток комунікативних здібностей», «Конфлікти та шляхи їх вирішення» та інші.
Проект - «Школа молодого правоохоронця». Як в цьому, так і в інших проектах, ми співпрацюємо з п’ятьма школами міста Запоріжжя: №55, 33,47,77,92.
- Ці школи – професійно спрямовані?
- Ні, ми спеціально відбирали ті учбові заклади, які не професійно спрямовані та знаходяться окраїні міста.
- Чи проводите Ви розяснювальну роботу з батьками щодо участі в проекті?
- Звісно ж це узгоджується з батьками. Вони пишуть заяви на вступ до Школи. До речі, первинно, керівники академії, проводять батьківські збори, роз’яснюючи нашу мету та задачі. Взагалі, батьки не проти, щоб на канікулах їх діти були під наглядом правоохоронців та отримували знання.
Щодо занять, курс триває 10 днів, але буває коливається від 7 до 12 днів, все залежить від тривалості канікул.
Діти живуть в училищі, харчуються, ходять стройовим кроком з курсантами. Їм видаються службові книжки та розпорядок дня. З новобранцями проводяться заняття по дисциплінам. Школярі їздять на екскурсії по рідному місту, так як на жаль, вони не знають його. Вихованці вивчають, що таке правоохоронна система: організовуються виїзди до прокуратури, міліції, суду. Перед дітьми виступають голови правоохоронних органів, також ми завітали до мерії, де їм розповіли, чим займається Запорізька міська влада. Побували діти і на дитячій залізниці, на Дніпрогесі, в музеї зброї, в підрозділі Беркута та в клубі кінологів…
- За чий кошт втілюється програма?
- За рахунок благодійних організацій. Наприклад, «Патріот» зробив футболки з логотипом школи. До речі, футболка та блакитна краватка з логотипом Молодіжної поліцейської академії, - форма, яка видається дітям при вступу до Школи молодого правоохоронця.
Сприяють розвитку організації представники міської та обласної влади, Управління освіти і науки, молоді та спорту України Запорізької обласної державної адміністрації.
Також у місті Запоріжжя є відділення «Лицарі 21століття», члени якої не відносяться до Молодіжної поліцейської академії, але тісно співпрацюють з молодими правоохоронцями.
- У школі навчаються тільки хлопчаки, чи є дівчатки?
- Всі бажаючі, незалежно від статі та національності.
- Щоб потрапити семінар Школи молодого правоохоронця, потрібно проходити медичну комісію?
-Обовзково. Дитина повинна принести довідку про те, що є дієздатною, та може перебувати у школі та витримувати загальну групу фізичних навантажень.
-А характеристики з місця навчання потребуються?
- Директор школи сумісно з активом Молодіжної поліцейської академії відбирають дітей. Щоб потрапити до академії, школяр повинен гарно поводитись, добре навчатись. Таким чином, мотивуються інші учні, які не потрапляють до Школи.
- Після закінчення курсу, чи видається документ школярам?
-Так. Свідоцтво про закінчення семінару-тренінгу «Школи молодого правоохоронця».
- Миколаю Миколайовичу, училище й надалі допомагає учням?
- Авжеж! По суботам, учні приїжджають до нас, та продовжують заняття. Особливо полюбляють уроки по тактиці та самозахисту. Також, в межах реалізації програми викладачами Запорізького училища професійної підготовки працівників міліції та студентами-волонтерами Запорізького національного університету серед учнів запорізьких шкіл прочитуються лекції, проводяться тренінгові заняття за такими темами: «Один дома…», «Як поводитись з незнайомими людьми на вулиці», «Коли межу дозволеного переступає підліток», «Що таке відповідальність», «Норми громадянської поведінки», «Кримінальна відповідальність неповнолітніх», «Мої права та обов’язки».
Регулярно, із залученням працівників правоохоронних органів та засобів масової інформації, проводяться масові заходи: круглі столи на правову тематику «Знаємо та реалізуємо свої права», «Свобода і відповідальність», КВК «Міліція очима дитини», соціальна акція «Немає прав без обов’язків».
Також для членів Школи влаштовують різноманітні спортивні змагання, де школярі діляться на «кольорові» групи (спортивна форма видається). У ході змагань та конкурсів члени Запорізької обласної молодіжної організації мають змогу продемонструвати набуті навички зі стрільби з пневматичної зброї, прийомів рукопашного бою, спритність, фізичну витримку, кмітливість.
- На літній період, училище займається опікуванням дітей?
- Для цього розроблена проект «Здорове покоління – здорова нація». Коли навчання у школах закінчуються, ми працюємо з дитячими оздоровчими центрами. З метою популяризації діяльності міліції, для дітей проводяться показові виступи правоохоронних служб. А також організовуються спортивні змагання, наприклад, до Дня захисту дітей. Також цей проект реалізується і в начальному році: проводяться спортивні змагання серед учнів пяти шкіл, де школярі перетягують канати, змагаються у стрільбі, надягають міліційне спорядження на час. Також чемпіонат з футболу серед шкіл.
- Які інші проекти вдалось втілити у життя?
- На базі ЗЗОШ №92 та №55 було відкрито профільні класи з напрямку «Правознавство». Програма, затверджена Міністерством Освіти.
- Чи вступають діти – учасники програми «Школи молодого правоохоронця» до профільних вищих навчальних закладів?
- Багато дітей вже вступило в університети юридичного профілю. Декілька осіб навчаються в військових училищах.
Я вважаю, що, якщо ми врятуємо хоча б одну дитину від негативних ситуаційних наслідків, то це – вже перемога.
Після бесіди, полковник ознайомив мене з класами, де проводяться заняття. Завітали до їдальні, перевірили наявність спальних місць та вийшли на плац, де шикуються курсанти та новобранці Школи молодого правоохоронця.

Звітувала Еріка Аджайа
 (архів)


Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Живая встреча в Экспериментуме Целостная Жизнь

«Человек Труда» в моде или как украинцы сказочных героев – тружеников создавали

Неправильный прикус у ребенка поддается лечению