Працевлаштування безробітного на компенсацію у розмірі Єдиного страхового внеску

Бартерна угода:

Працевлаштування безробітного на компенсацію у розмірі Єдиного страхового внеску

Роботодавці мають можливість заощадити кошти шляхом прийняття на роботу зареєстрованих безробітних, відповідно статті 26, частини другої статті 27 Закону України «Про зайнятість населення» та Порядку компенсації роботодавцям витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 15 квітня 2013 року №347.

Загальні умови для суб’єктів малого підприємництва, щоб оформити працівника із заощадженням:
  • На підприємстві не повинно бути скорочень штату працівників протягом поточного року.
  • Підприємство повинно подати звітність про збільшення чисельності людей (сумарно на кількість місяців).

За умови позитивної динаміки та відповідності до категорії пріоритетних видів економічної діяльності (КВЕД), роботодавець має змогу отримати компенсацію при працевлаштуванні будь-якої категорії безробітних строком не менше ніж на два роки, зареєстрованих у Центрі зайнятості.

Якщо роботодавець не відноситься до категорії пріоритетних видів економічної діяльності, тоді суб’єкт малого підприємництва працевлаштовує тільки пільгову категорію безробітних, строком не менше ніж на два роки, які перебувають на обліку у Центрі зайнятості, але також роботодавець має право на компенсацію.
Згідно п.3 Порядку компенсації роботодавцям витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, під пільгову категорію підпадають наступні особи:
1) діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;
2) особи, звільнені після відбуття покарання або примусового лікування;
3) молодь, яка закінчила або припинила навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах, звільнилася із строкової військової або альтернативної (невійськової) служби (протягом шести місяців після закінчення або припинення навчання чи служби) і яка вперше приймається на роботу;
4) особи, яким до настання права на пенсію за віком відповідно до статті 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” залишилося 10 і менше років;
5) інваліди, які не досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”;
6) один з батьків або особа, яка їх замінює, і:
- має на утриманні дітей віком до шести років;
- виховує без одного з подружжя дитину віком до 14 років або дитину-інваліда;
- утримує без одного з подружжя інваліда з дитинства (незалежно від віку) та/або інваліда I групи (незалежно від причини інвалідності).
Отже, працевлаштовуючи безробітних на новостворені робочі місця, роботодавець має змогу заощадити:
Від 421,63 грн. щомісячно в розрахунку:
1147,00грн. (мінімальної заробітної платні) * 36,76% (Єдиний страховий внесок першого класу професійного ризику)*1 (кількість працевлаштованих безробітних);

та від 5059,56грн. – протягом року в розрахунку: 421,63грн. (ЄСВ за 1 місяць)*12(якщо особа працює у роботодавця протягом року)

Після працевлаштування зареєстрованого безробітного на нове робоче місце, роботодавець подає протягом двох місяців з дня працевлаштування територіальному органу заяву довільної форми, до якої додає заповнену Довідку (див. Додаток до Порядку – прим.автора).

«Враховуючи той факт, що ні Законом України «Про зайнятість населення», ні Порядком не передбачено встановлення обмеження щодо чисельності зареєстрованих безробітних, які можуть бути працевлаштовані за умови надання роботодавцю компенсації витрат на єдиний внесок, така компенсація виплачується за кожного такого працівника окремо» - повідомляє перший заступник директора Запорізького обласного центру зайнятості, Тетяна Вікторівна Кошечко.

На підставі наданої роботодавцем заяви, довідки та персональних даних, якими володіє територіальний орган - Центр зайнятості, перевіряється стан суб’єкт малого підприємництва (нарахування заробітної платні не менше встановленого мінімального розміру, своєчасне сплачування ЄСВ в залежності від виду економічної діяльності та відповідного класу професійного ризику та інше). У випадку не дотримування умов, компенсація не нараховується.

У разі виконання усіх умов, територіальний орган перераховує кошти до 30 числа наступного звітного місяця на рахунок роботодавця.

За умови зміни місцезнаходження роботодавця – юридичної особи або місця проживання роботодавця – фізичної особи – підприємця, компенсацію виплачує територіальний орган, який її розпочав.

Якщо працівника, за якого виплачувалася компенсація, звільнили, з ініціативи роботодавця або за згодою сторін до закінчення дворічного строку з дня працевлаштування, сума виплачених коштів повертається в повному обсязі до бюджету Фонда загальнообов’язкового державного соціального страхування України.
Дякуємо Запорізькому центру зайнятості, в особі Тетяни Вікторівни Кошечко, за надання інформації

Підготувала Еріка Аджайа

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Живая встреча в Экспериментуме Целостная Жизнь

«Человек Труда» в моде или как украинцы сказочных героев – тружеников создавали

Неправильный прикус у ребенка поддается лечению